Patrick Melrose - recenze

Tyto prázdniny jsem se rozhodla konečně začít sledovat seriály; nikdy předtím jsem na to neměla čas a ani chuť - připadalo mi to moc svazující se takhle upsat k jednomu příběhu, který se mi často ani nelíbil. Možná to bylo tím, že jsem začala s ne moc kvalitními Upířími deníky.... Ale časem jsem přešla na Reign, (Království), Cizinku, Hru o trůny a už to jelo...

Především musím zmínit, že bych se k tomuto seriálu nedostala, nebýt toho, že jsem předtím nezhlédla celého Sherlocka (kterého taky mimochodem velice doporučuji), kde rovněž v hlavní roli vystupuje Benedict Cumberbatch.
Ten chlap je prostě dokonale charismatický herec, který si vás hned získá, ať chcete nebo ne. Nejvíce mu podle mě padnou psychicky narušené postavy - což je i případ tohoto seriálu.




Nejedná se o typický seriál o dlouhých a dlouhých hodinách sledování: skládá se z pěti dílů, z toho každý trvá hodinu, takže za týden se dá v pohodě zvládnout.

Byl natočen zrovna tento rok a už stihl posbírat samé dobré ohlasy a ocenění. Mimochodem byl zpracován na motivy románové řady spisovatele Edwarda St. Aubyna.

Příběh vás zavede do minulého století (se skvělým hudebním doprovodem) do bohaté britské rodiny ověnčenou tituly. Hlavní postava, Patrick Melrose se vyrovnává v průběhu každého dílu s traumatickým dětstvím. Každý díl ukazuje jednu etapu jeho života, jak se mu to zrovna daří či nedaří. Drogy, vztahy, sebevražda, lásky, závislost na alkoholu, vlastní rodina, smrt... Úžasné na tom je, že se každá etapa - tedy díl seriálu odehrává na jiném místě (Amerika, Británie, jih Francie), takže se nám tvoří zajímavá mozaika Patrickovy osobnosti a růstu.

Nabízí to zajímavou sondu do lidské duše a ukazuje na patologické vztahy nejen v rodině (násilnický otec a chladná matka), ale i celkově špatné nastavení společnosti v širším smyslu.

S hlavní postavou chvílemi soucítíte, jindy jí opovrhujete, ale stále s ní jste ve spojení. Navíc čím více Patricka znáte - hlavně díky vzpomínkám, které vyplouvají na povrch - začínáte mu víc a víc fandit.

Dialogy jsou zajímavé, opravdu se na ně musíte soustředit, abyste pochopili, jakou vypovídající hodnotu o psychice postav mají - především poslední díl je hodně silný.

 Rozhodně seriál doporučuji někomu, kdo tak trochu bojuje s vlastním životem, s rodinou - ať už "novou" nebo "starou", nebo zrovna řeší psychický problém.
Tento příběh vám rozhodně něco předá a těch 5 hodin nebude promarněných.
A jako bonus: pokud máte rádi prostředí a hudbu minulých let, budete uchváceni i dekorem doplňující děj.

Výsledek obrázku pro melrose patrick
https://www.emmys.com/events/fyc-patrick-melrose



Komentáře

Oblíbené příspěvky