Recenze: Labyrint pohybu


Tato kniha mi byla doporučena sestrou. Zrovna ji ale měla rozečtenou takže mi bylo jasné, že se k ní dostanu až za dlouho. Jaké ale bylo moje překvapení, když jsem zanedlouho zamířila do městské knihovny a tam se na mě tato kniha usmála přímo u vstupu. Hned jsem ji bez rozmýšlení popadla. 

Labyrint pohybuA rozhodně jsem nelitovala.

Rozhovory se zajímavými lidmi vás dokážou neskutečně obohatit. A navíc pokud se jedná o člověka, který se celý život zabývá zdravým pohybem - což je jeden z elementů nezbytných pro život, myslím si, že tato kniha rozhovorů by měla být povinnou četbou, protože vám poskytne jedinečnou příležitost se podívat na svůj život a zhodnotit jej.

Pavel Kolář dokázal za svůj život mnohé a nasbíral rozmanité zkušenosti. Byl jedním z těch, kteří fyzioterapii vyzvedli mezi lékařské obory. Vytvořil diagnostický a terapeutický systém koncept Dynamická neuromuskulární stabilizace. Zabývá se především pohybovou patologií dětí, ale je znám hlavně díky tomu, že je vyhledáván slavnými sportovci jako je Jaromír Jágr a  Petra Kvitová. Je profesorem UK. Přednáší a jezdí po celém světě. Je součástí prezidentských konzilií od doby Václava Havla. 

Přesto si však uchoval selský rozum, zdravý přístup k životu a jedinečný nadhled. Připouští chyby medicíny a nebojí se na ně poukázat. Nebojí se vystoupit s tím, že psychosomatika hraje velkou roli. Že většina z nás se špatně hýbe a často i dokonce dýchá. Že se musíme dívat na tělo jako celek - takže když nás bolí záda, často to není tím, že by primární chyba byla v zádech, ale možná se jedná o hormonální či orgánový problém. Že najít v dnešní době přirozenost je téměř nemožné. 

Rozhovory jsou náročnější, občas se objevují medicínské termíny, avšak novinářka Renata Červenková si je vědomá, že široká veřejnost jim nemusí porozumět a proto se dotazuje na příklady a přiblížení a hlubší vysvětlení. Ačkoliv se zdravím zabývám už pár roků, dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí. 

Nechybí samozřejmě příklady ze života, ať už případy jednotlivých pacientů či příklady známých sportovců nebo politiků. Občas nás Pavel Kolář zavede i do svého dětství, kdy se věnoval atletice na vysoké úrovni, avšak osud a "náhody" jej zavedli na jiná studia. Takže se nejedná pouze o knihu pojednávající o pohybu, zdraví, nemoci, patologii a smrti, ale i přístupem k životu a životní filosofii a i vztahy k ostatním lidem. A jeden oddíl je i věnován sportu - nejen tomu vrcholovému, kde Pavel Kolář podává pohled sportovce tak pohybového terapeuta - ale i amatérskému. 

Kniha je rozdělena na několik tématických celků, kdy jsou největší otázky hned naznačeny v úvodu, abyste se měli na co těšit a tak trochu už předjímat, co vás čeká. 

Rozhodla jsem se ještě připojit anotaci, protože je sama o sobě dost vypovídající.

„Hýbeme se buď málo, nebo špatně a pohyb se vytrácí nejen ze života, ale i z medicíny,“ tvrdí profesor Pavel Kolář, renomovaný fyzioterapeut, který už třicet let působí na poli rehabilitační medicíny, potažmo i té sportovní. V důmyslném soustrojí lidského těla a mysli se snaží najít skutečné příčiny, které ho porouchaly, a správnou léčbou navrátit pacientům ztracené zdraví.
V knižním rozhovoru s novinářkou Renatou Červenkovou vysvětluje základní principy lidského pohybu a jeho vývoje a také roli, jakou v něm sehrává náš mozek, a třeba i špatné geny, stres, přetěžování, neuspokojivé vztahy, absence spirituality, touha „užívat si“... Odhaluje překvapivé souvislosti, neboť v našem organismu se nic neděje náhodně, jak se nám, laikům, často zdá. Proč nás bolí rameno, když máme nádor plic? Proč sušinka uveze na kolečku víc než kulturista? Proč magnetická rezonance nic neobjeví, i když nás záda pekelně bolí? Proč je někdo pohybově šikovnější než ti druzí? Proč si tsunami fotíme, místo abychom před ní utíkali?


Komentáře

  1. Rozečetla jsem ji a zatím mě knížka neskutečně baví. Navíc je to i skvělé obohacení k mému studiu. Mžu doporučit :)

    OdpovědětVymazat
  2. My Name is Kelly Williams from Canada, i turn to a vampire any time i want to, I become a real vampire because of how people treat me, This world is a wicked world and not fair to any body. At the snack of my finger things are made happened. Am now a powerful vampire and no one step on me without an apology goes free. I turn to human being also at any time i want to. And am one of the most dreaded and respected person in my country. i am now also very famous and rich with the help of the VAMPIRES EMPIRE. i get what ever a want. i become a vampire through the help of my friend who introduce me into a vampire Kingdom by given me their email: templeofsuccessandlove1@gmail.com, if you want to become a powerful and a real vampire kindly contact the vampire kingdom on their email: templeofsuccessandlove1@gmail.com for help. it is real. Contact them today. templeofsuccessandlove1@gmail.com.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky